Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв

За участі членів Всеукраїнської асоціації науковців та фахівців у сфері оперативно-розшукової діяльності пройшли заходи, присвячені Міжнародному дню права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Метою проведення цього Дня, в першу чергу, є визнання важливості заохочення пам’яті жертв грубих і систематичних порушень прав людини і важливості права на встановлення істини і справедливість. Крім того, в цей день проводяться заходи, покликані віддати шану тим, хто присвятив життя боротьбі за права людини або поліг у цій боротьбі.

Нагадаємо, що День в календарі був обраний на честь Оскара Арнульфо Ромеро-і-Гальдамеса — архієпископа Сан-Сальвадору. Монсеньйор Ромеро виступав проти бідності, соціальної нерівності, вбивств і тортур. За свої погляди архієпископ піддавався нападкам з боку прихильників радикальних течій і, врешті-решт, був убитий пострілом з гвинтівки під час вчинення звичайного богослужіння в каплиці лікарні «Божественного провидіння». Вбивство сталося 24 березня 1980 року — через день після однієї з його проповідей, в якій він з надією закликав сальвадорських солдатів, звернувшись до них як до богобоязливих християн, припинити безглузде насильство і нічим не виправдані порушення прав людини.

1458813807_carlos_reyes_oscar

Представники Організації об’єднаних націй визнали цінність і важливість роботи, виконаної Оскаром Ромеро, і прийняли рішення встановити нову дату в день загибелі архієпископа.

Генеральна Асамблея запропонувала у своїй резолюції всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій та суб’єктам громадянського суспільства, включаючи неурядові організації і приватних осіб, належним чином відзначати цей Міжнародний день.

Be the first to comment on "Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв"

Leave a comment