НОВЕ ВИДАННЯ З ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Активна інтеграція України у світову економічну систему, підписання асоціації із Європейським Союзом, налагодження міжнародних стосунків у різних галузях створюють сприятливі умови для розвитку в України туристичної галузі. Туризм є однією з галузей економіки України, що активно розвивається. Пріоритетний напрям розвитку в’їзного та внутрішнього туризму є важливим чинником підвищення якості життя в Україні, утворення додаткових робочих місць, поповнення валютних запасів держави та підвищення її авторитету на міжнародному рівні. Разом із тим, сучасні умови розвитку нашого суспільства, загостренням соціально-політичних відносин, нестабільність, матеріальне розшарування населення, супроводжуються негативними змінами динаміки та видової структури злочинності. Стійкі тенденції зростання властиві і злочинам проти власності туристів.

Незадовільний стан протидії цим злочинам пояснюється тим, що органи Національної поліції допускають помилки при аналізі наявної інформації, плануванні оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, висуванні версій, організації взаємодії тощо. Значною мірою ці недоліки зумовлені і відсутністю сучасних ефективних методичних, науково обґрунтованих рекомендацій з урахуванням особливостей оперативно-розшукової характеристики злочинів проти власності туристів і специфіки ситуацій, що виникають. З метою вирішення зазначених проблем членами Асоціації – науковцями Одеського державного університету внутрішніх справ та Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ підготовлено нове видання:

Оперативно-розшукова протидія злочинам проти власності туристів в Україні: монографія / С.В. Албул, В.В Аброськін, М.О. Волошина, К.М. Манойленко; За заг. ред. С.В. Албула. Одеса: ОДУВС, 2021. 200 с. (Серія: Теорія і практика ОРД).

Працюючи над монографієй, автори ставили за мету: встановити стан наукової розробленості питання оперативно-розшукової протидії злочинам проти власності туристів; розробити пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання оперативно-розшукової протидії злочинам проти власності туристів; виокремити особливості оперативно-розшукової характеристики злочинів проти власності туристів в Україні; обґрунтувати шляхи оптимізації інформаційно-аналітичного забезпечення оперативно-розшукової протидії злочинам проти власності туристів; сформулювати пропозиції щодо напрямів вдосконалення внутрішньої та зовнішньої взаємодії підрозділів кримінальної поліції у протидії злочинам проти власності туристів в Україні; окреслити напрями вдосконалення тактики проведення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій з протидії злочинам проти власності туристів в Україні тощо.

Монографію підготовлено відповідно до Тематики наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок на 2020-2024 роки, затвердженої наказом МВС України від 11 червня 2020 року № 454 (п.п. 10; 13), теми науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт Одеського державного університету внутрішніх справ «Пріоритетні напрямки розвитку та реформування правоохоронних органів в умовах розгортання демократичних процесів у державі» та наукової теми кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції Одеського державного університету внутрішніх справ «Правові та організаційно-тактичні засади оперативно-розшукової діяльності Національної поліції України» (державний реєстраційний номер: 0121U109270).

Монографія буде корисною для працівників практичних підрозділів Національної поліції України, здобувачів вищої освіти та викладачів закладів вищої освіти МВС України, що здійснюють підготовку поліцейських.

Be the first to comment on "НОВЕ ВИДАННЯ З ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ"

Leave a comment