Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави

25 березня 2016 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ пройшла VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави». Серед організаторів конференції – члени Всеукраїнської асоціації науковців та фахівців у сфері оперативно-розшукової діяльності.

До оргкомітету конференції увійшли: заступник голови Асоціації кандидат юридичних наук, доцент Албул С.В., члени Асоціації – кандидат юридичних наук, доцент Андрусенко С.В., кандидат юридичних наук, доцент Холостенко А.В., кандидат юридичних наук, доцент Шелехов А.О.

Пленарне засідання розпочалося з вшанування пам’яті доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, члена-кореспондента Національної академії правових наук України, полковника міліції у відставці Василя Дмитровича Берназа.

На початку заходу до гостей та учасників конференції зі вступною промовою та привітаннями звернувся перший проректор Одеського державного університету внутрішніх справ, заступник голови Асоціації, кандидат юридичних наук, доцент Сергій Албул.

1458912020_img_2507_novyy-razmer

Він наголосив на важливості участі правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави, яка є, як ніколи, актуальною і важливою для усього суспільства, однак потребує певних змін, єдності та правового захисту. «Перебуваючи в процесі демократичного державотворення, Україна від самого свого постання як незалежної держави рішуче відмовилась від принципів, методів та засобів пережитого нею в ХХ столітті тоталітарного минулого, обравши шлях побудови державності на принципах гуманізму, демократії, захисту прав і свобод громадянина. Така стратегія і розуміння мети, засад та завдань органів охорони законності та правопорядку, визначає й перспективні положення подальшого розвитку української поліції», — зазначив перший проректор.

Далі слово для виступу було надано доктору філософії Петру Пойману, члену комітету Чеського кримінологічного товариства, відповідального за проекти PSSI в Україні.

1458911799_img_2577_novyy-razmer

Іноземний гість розповів про проблеми перевірки надійності співробітників державних органів у Чехії та можливі антикорупційні інструменти для України.

Робота конференції була організована у рамках наступних секцій:

  • Соціально-правові та економічні проблеми розвитку держави: пріоритети та перспективи.
  • Актуальні проблеми адміністра-тивного права та адміністративного процесу.
  • Актуальні проблеми адміністра-тивної діяльності Національної поліції України.
  • Актуальні проблеми професійної підготовки працівників правоохоронних органів.
  • Актуальні проблеми кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності.
  • Актуальні проблеми кримінального права, кримінально-виконавчого права та кримінології.

Керівником секції № 5 «Актуальні проблеми кримінального провадження та оперативно-розшукової діяльності» став член Асоціації доктор юридичних наук, професор Саакян М.Б.

1458912307_img_2633_novyy-razmer

Під час конференції членами Асоціації були представлені наукові доповіді за наступними темами:

— Албул С.В. «Категорії «розвідувальна інформація» та «інформація кримінальної розвідки» в контексті реалізації розвідувальної функції оперативно-розшукової діяльності Національної поліції України»;

— Водько М.П. «Окремі питання формування політики протидії кримінальним правопорушенням в Україні (оперативно-розшуковий аспект)»;

— Грібов М.Л. «Організація діяльності оперативних підрозділів: сутність та практичне значення наукової категорії»;

— Заєць О.М. «Особливості організації досудового розслідування слідчого при розслідуванні кримінальних правопорушень у сфері страхування»;

— Любчик В.Б. «Ознаки загальнокримінальної та економічної спрямованості організованих злочинних формувань»;

— Мукоіда Р.В. «Особливості тактики документування злочинів, що вчинюються з використанням фіктивних підприємств»;

— Ноздрін Д.О. «Щодо питання перспективи використання поліграфа в системі МВС України»;

— Поляков Є.В. «Початок досудового розслідування: окремі проблеми»;

— Тарасенко В.Є. «Щодо процесу формування окремих теорій в криміналістиці та оперативно-розшуковій діяльності»;

— Тарасенко Р.В. «Утвердження доказового значення прихованого аудіо- та відеозапису як невід’ємний елемент ефективної боротьби з корупційними злочинами»;

— Холостенко А.В. «Перспективи використання службово-розшукових собак при розслідуванні злочинів, пов’язаних із неправовомірною вигодою».

1458912217_img_2555_novyy-razmer

В роботі конференції взяли участь науковці Вінницького національного аграрного університету, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Державного науково-дослідного інституту МВС України, Донецького юридичного інституту МВС України, Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського», Запорізького національного університету; Київського національного університету імені Т. Шевченка, Київського національного торговельно-економічного університету, Київського національного університету культури і мистецтв, Львівського державного університету внутрішніх справ, Національної академії внутрішніх справ, Одеського державного університету внутрішніх справ, Одесскої национальної академиї зв’язку имени А.С. Попова, Одеського національного морського університету, Університету державної фіскальної служби України, Харківського національного університету внутрішніх справ та працівники практичних підрозділів правоохоронних органів України.

1458912012_img_2526_novyy-razmer

Іноземні гості представили навчальні заклади та правоохоронні органи Чехії, Азербайджану, Молдови та Болгарії.

0001

Be the first to comment on "Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави"

Leave a comment