В Одесі обговорили сучасний стан та перспективи розвитку кримінального аналізу

Сьогодні, 22 листопада, в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулась Міжнародна конференція «Кримінальний аналіз: сучасний стан та перспективи розвитку».

dsc_0010Відкрив науковий захід ректор університету В’ячеслав Аброськін, який відмітив, що, враховуючи значення кримінального аналізу для управлінської та оперативно-службової діяльності органів та підрозділів Національної поліції, в рамках реалізації Стратегії розвитку органів системи МВС України, у 2017 році на базі університету була сформована науково-дослідна лабораторія з проблемних питань кримінального аналізу. Крім того, за університетом закріплений пріоритетний профіль забезпечення освіти з кримінального аналізу.

dsc_0018«Для мене особисто тема кримінального аналізу теж не чужа, адже, перебуваючи на посаді першого заступника керівника Національної поліції України, я був одним із ініціаторів впровадження кримінального аналізу в правоохоронну систему України. Тож, упевнений, що за результатами роботи нашої конференції обговорювані, запропоновані ідеї та рекомендації сприятимуть подальшому розвитку кримінального аналізу в Україні, удосконаленню механізму використання методів кримінального аналізу в боротьбі зі злочинністю», – додав В’ячеслав Аброськін.

dsc_0016Участь у міжнародній конференції взяли заступник директора Державного науково-дослідного інституту МВС України доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки та техніки України Олександр Користін, начальник Управління кримінального аналізу НПУ підполковник поліції Денис Пефтієв, начальник 3-го відділу Управління кримінального аналізу НПУ Євгеній Панченко, керівники підрозділів кримінального аналізу ГУНП в областях та представники всіх відомчих закладів вищої освіти.

dsc_0062До обговорення тематики заходу та презентації міжнародного досвіду із зазначених питань долучились також представники Консультативної Місії Європейського Союзу, а саме: старший радник з питань розслідування організованої злочинності Пало Март, провідний експерт з питань розслідування організованої злочинності Богдан Денисенко, старший радник з питань загальної правоохоронної діяльності представництва КМЄС в Одесі Георгіос Покас, радник/тренер з питань взаємодії поліції з громадою Енн Педерсон та радник/тренер з питань кримінальних розслідувань Хейке Коттманн.

«Кримінальний аналіз – важлива частина і нашої роботи, адже це ще й правоохоронна діяльність на основі кримінального аналізу. Тому у нас є деякі проєкти, через які ми підтримуємо розвиток кримінального аналізу», – зазначив на початку зустрічі старший радник з питань розслідування організованої злочинності Пало Март.

dsc_0060Під час заходу старший радник з питань загальної правоохоронної діяльності представництва КМЄС в Одесі Георгіос Покас презентував, як відділ кримінального аналізу працює в Греції. «Міжнародна асоціація працівників кримінального аналізу розмежовує аналіз злочинів та кримінальний аналіз, тому що якщо ми аналізуємо злочинця, це звужує коло діяльності»,- звернув увагу іноземний фахівець.

dsc_0056Георгіос Покас розповів про структуру поліції в Греції та місце в ній створеного у 2014 році Департаменту кримінального аналізу. Він зазначив, що центральний департамент спеціалізується лише на стратегічному аналізі, а всі інші види аналізу проводять 14 відділів, які йому підпорядковуються, здійснюючи тактичний і оперативний кримінальні аналізи в межах розслідування.

У свою чергу, начальник Управління кримінального аналізу НПУ підполковник поліції Денис Пефтієв у своїй доповіді зупинився на результатах практичної роботи підрозділів кримінального аналізу всієї України протягом існування Управління кримінального аналізу, розбудові підрозділів кримінального аналізу, нормативно-методичній роботі та міжнародних проєктах.

dsc_0059«Своєю відданістю справі, наполегливістю та цілеспрямованістю ми довели, що за кримінальним аналізом майбутнє, адже робота кожного працівника кримінального аналізу ефективна та дійсно впливає на розкриття кримінального правопорушення. За час існування підрозділу ми бачимо перехід від ініціативного аналізу до обробки запитів, тобто практичні працівники: слідчі, оперативники побачили результат і все більше, і більше звертаються із запитами про проведення такого аналізу», – наголосив очільник Управління.

dsc_0035«Кримінальний аналіз – це не техніка, не програмне забезпечення – це люди, тому без кваліфікованих кадрів, кримінального аналітика, який розуміє, що робити і як інтерпретувати інформацію, неможливо досягти позитивних результатів», – додав Денис Пефтієв.

Заступник директора Державного науково-дослідного інституту МВС України Олександр Користін поділився думками з приводу реалізації моделі ILP на стратегічному рівні, зосередивши свою увагу на стратегічному аналізі щодо протидії гібридним загрозам у сфері цивільної безпеки в Україні.

Тож, в рамках сьогоднішнього заходу науковці обмінялися думками з питань практичного досвіду застосування кримінального аналізу в країнах Європейського союзу, методологічних засад застосування кримінального аналізу та загальних особливостей використання кримінального аналізу в протидії злочинності в Україні.

dsc_0012dsc_0020dsc_0022dsc_0023dsc_0026dsc_0032dsc_0044dsc_0047dsc_0048dsc_0049dsc_0061dsc_0037

Be the first to comment on "В Одесі обговорили сучасний стан та перспективи розвитку кримінального аналізу"

Leave a comment